2010 m. kovo 23 d., antradienis

ŠOKOLADINIS PYRAGAS


Pyragas gaunasi drėgnas ir labai labai šokoladinis. Patiks juodojo šokolado mėgėjams.

Reikės:
180 g sviesto
140 g marcipaninės masės
165 g cukraus
4 kiaušiniai
150 ml pieno
40 g kakavos
180 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
80 g juodojo šokolado
50 g lazdyno riešutų
55 g smulkintų migdolų
55 g smulkintų pistacijų
Kepimo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Sviestą ištirpinti ir ataušinti. Šokoladą sukapoti riešuto dydžio gabaliukais. Įkaitinti orkaitę iki 150 C. Migdolus ir lazdyno riešutus paskleisti skardoje ir kepti kelis kartus pamaišant apie 10 min., kol apskrus. Išimti riešutus iš orkaitės ir trinant pirštais (ar tarp virtuvinio rankšluosčio) nulupti žieveles.
Orkaitės temperatūrą padidinti iki 180 C. Mikseriu su tešlos maišymo antgaliais maišyti cukrų ir macipaninę masę, kol gausis trupiniai. Po vieną įmaišyti kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakant (apie porą min.). Kai visi kiaušiniai bus įmaišyti, pakeisti mikserio antgalius į plakimo ir plakti dideliu greičiu 8-10 min., kol masė padidės, pabals ir taps panaši į majonezą. Sumažinti greitį ir po truputį supilti pieną. Gerai išmaišyti.
Miltus sumaišyti su kakava bei kepimo milteliais ir užsijoti ant tešlos. Plakti lėtu greičiu, kol gausis vientisa masė. Atsargiai įmaišyti mentele susmulkintus riešutus, šokolado gabaliukus ir tirpintą sviestą.
Dėti į kepimo formą, paviršių išlyginti. Kepti 1 val. Po 30 min. pyragą pridengti folija. Pyrago viršus įtruks, norint to išvengti, po 15-20 min. kepimo, viršų galima patepti aliejumi arba tirpintu sviestu. Iškepusį 10 min. ataušinti ant grotelių, išimti iš formos ir atvėsinti galutinai.
Suvyniotas į plėvelę ir laikomas kambario temperatūroje keksas išliks drėgnas 5 dienas (pas mus pyragai tiek laiko neišstovi :), o gerai suvyniotas šaldiklyje išsilaikys mėnesį. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą