2010 m. kovo 23 d., antradienis

KARAMELINIS VARŠKĖS TORTUKAS


Tortuką ar pyragą, nei nežinau kuris pavadinimas jam labiau tinka, dariau porą kartų praėjusią vasarą. Receptą nusižiūrėjau iš Jamie Oliverio knygos, tačiau padariau šiek tiek pagal save.
Pagrindas - sluoksniuota tešla iš parduotuvės ( ne visai tokia pati kaip lietuviška sluoksniuota bemielė, bet galima bandyti ir su ja). Tešla išklojame tortinės formos dugną, uždengiame sviestiniu popieriumi ir užberiame pupų, grikių, ryžių - tam kad kepdama tešla neišsipūstų. Kepame apie 10 minučių iki 200 C įkaitintoje orkaitėje. Ištraukiam iš orkaitės, atsargiai nuimam sviestinį popierių su pupom ar kt. Tešlos dugną padengiam karameliniu kondensuotu pienu. Kadangi Rududu pas mus pirkti nėra, visada jį gaminu pati - saldaus kondensuoto pieno skardines verdu 4 valandas, nuolat papildydama vandens kiekį puode, kad jis nenugaruotų ir indeliai visą laiką būtų apsemti, iš vandens ištraukiu tik jiems atvėsus. Naminis Rududu gaunasi ne toks kietas kaip pirktinis, o gal ir skanesnis ;) Grįžtam prie tortuko - tešlos dugną padengus karamele, ant viršaus išdėliojame griežinėliais supjaustytus pora bananų. Viską vėl dedame į orkaitę ir dar pakepiname - apie 15 min, kol gražiai apkeps sluoksniuota tešla ir suminkštės bananai.
Kremas - iš maskarponės sūrio, plaktos grietinėlės ir želatinos. Kiekis priklauso nuo to, ar labai kreminį tortą mėgstat. Kiek aš dėjau deja nebepamenu... Bet nereikia padauginti želatinos, nes kremas turi būti toks purus ir lengvas, o ne kietas kaip želė. Kai kitą kartą gaminsiu, būtinai parašysiu tikslesnes proporcijas.
Tortą padengiam kremu, apibarstom riešutais ir dedam į šaldytuvą. Ragaujam kai kremas apstingsta. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą